Istraživanje na fakultetu


Zašto biste se trebali pridružiti Znanstveno-istraživačkoj sekciji?


Odgovor na ovo pitanje je jedan od razloga zašto je Sekcija uopće osnovana. Naime, osim ako Vam sjekira ne padne u med, jedino pravo psihološko istraživanje koje ćete provesti tijekom svog studija bit će - Vaš diplomski rad. Sekcija je platforma da se studenti psihologije, kojima samo jedno istraživanje tijekom studija naprosto nije dosta, nađu u istoj prostoriji te kroz razmjenu ideja i raspravu pretvore svoje istraživačke nacrte koji su se skrivali u njihovim glavama u nešto što je provedivo. Hoćete li provesti metodološki savršeno istraživanje koje će pomaknuti granice ljudske spoznaje u neslućenim smjerovima? Najvjerojatnije nećete. Niti je cilj da to učinite. Cilj je da uronite u „blato empirije“, u to da profesori zaboravljaju da su Vam obećali da možete na njihovom predavanju prikupiti upitnike, da SPSS odbija poslušnost tri i pol sata prije nego je rok za predaju Vašeg rada, da Vaši ispitanici igraju igrice na mobitelu dok „rješavaju“ Vaš upitnik... Cilj je da se naučite nositi s takvim situacijama i da naučite kako unatoč njima napraviti istraživanje od kojeg će drugim psiholozima rasti akademske zazubice. Bilo da želite postati najbolji klinički psiholog u Hrvatskoj koji „čita“ ljude s vrata, najbolji ministar obrazovanja kojeg smo u našoj kratkoj povijesti imali ili ciljate na mjesto direktora ljudskih resursa u Agrokoru, ono što će Vas odvajati kao psihologe od drugih kolega bit će praktična znanja koja imate. Biti u stanju razmišljati u terminima nezavisnih i zavisnih varijabli, nesistematskih varijabilnih faktora i operacionalizacije varijabli te znati kako to provesti u djelo, to je nešto što će Vam doći samo s iskustvom. Zašto ne biste započeli već sada?


Utjecaj stupnja uglazbljenosti teksta na pamcenje


Dragi kolege,

Pozvani ste na sudjelovanje u istraživanju "Utjecaj stupnja uglazbljenosti teksta na pamcenje". Istraživanje traje oko sat vremena, a za sudjelovanje možete dobiti dva (2) eksperimentalna sata. Potpis za eksperimentalne sate moci cete dobiti od doc. dr. Vranic po završetku istraživanja. Istraživanje se provodi u malom praktikumu te se sastoji od toga da biste 6 puta trebali slušati jednu pjesmu, a nakon svakog slušanja pratilo bi se vaše pamcenje teksta. Uvjet za sudjelovanje je da nemate glazbenu naobrazbu, tj. da niste pohadali glazbenu školu. Ako ste ucili svirati neki instrument ili ga samoinicijativno svirali, uvjet je da ste ga prestali svirati prije dovoljno vremena (cca. 5 - 6 godina) i da ga niste dugo svirali. Molim Vas za što veci odaziv jer do kraja semestra trebam ispitati 90-ak ljudi. Na slijedecem linku možete naci tablicu s terminima i upisati se u svijetloplave celije u slobodan termin: goo.gl/cRgZ54.

Trenutno su u tablici termini do 30. 5., daljnje termine dobit cete naknadno. Ne brišite druge ljude iz termina, vidljiva je povijest uredivanja. Unaprijed se zahvaljujem svima koji ce sudjelovati u istraživanju.

S poštovanjem,
Augustin MutakEmocija gađenja iz evolucijske persperktive - poziv na sudjelovanje u istraživanju


Pozivaju se studenti da sudjeluju u istraživanju pod nazivom "Emocija gađenja iz evolucijske perspektive" koje će se provoditi na Odsjeku za psihologiju u prostoriji Malog praktikuma. Termin u kojem će se provoditi istraživanje je 14. svibnja (10:00-14:00h).

Ispitivanje se obavlja jednokratno, te traje približno 10 minuta. Uključuje ispunjavanje 2 kratka upitnika, te sudjelovanje u eksperimentu putem računalnog programa. Za svoje sudjelovanje ispitanici će dobiti 2 eksperimentalna sata.

Prijave i dodatne informacije na jankovic_darija@yahoo.com.

Istraživanje provodi Darija Janković u svrhu izrade diplomskog rada, pod mentorstvom doc. dr.sc. Ivane Hromatko.Uloga odmora u modulaciji emocija


Pozivaju se studenti 1. godine studija psihologije da sudjeluju u istraživanju pod nazivom „Uloga odmora u modulaciji emocija“ koje će se provoditi u Laboratoriju za psihologiju u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska 2, od ožujka do lipnja 2014.

Ispitivanje će se obaviti jednokratno, u popodnevnim satima te će trajati približno 3,5 sata. Uključivat će mjerenje aktivnosti, raspoloženja i emocionalnog reagiranja prije i nakon perioda odmora ispunjenog relaksirajućom aktivnosti (spavanje ili gledanje filma). Prije početka ispitivanja provest će se selekcija ispitanika ispunjavanjem on-line upitnika. Za svoje sudjelovanje ispitanici će dobiti 8 eksperimentalnih sati. Prijave i dodatne informacije na matija.korman.imi@gmail.com.

Istraživanje provodi Matija Korman u svrhu izrade diplomskog rada, pod mentorstvom prof. dr.sc. Meri Tadinac i dr. sc. Biserke Radošević-VidačekAnaliza promjene kvalitete glasa u funkciji menstrualnog ciklusa


Drage kolegice,
za potrebe izrade svog diplomskog rada provodim istraživanje o promjenama kvalitete glasa u funkciji menstrualnog ciklusa. U istraživanju mogu sudjelovati sve ženske osobe koje nisu trudne, imaju redovit menstrualni ciklus, ne koriste oralne kontraceptive (i nisu ih koristile tijekom prethodna 3 mjeseca) te nisu pušačice.

Istraživanje će se provoditi u prostorima Odsjeka za fonetiku, a svaka će ispitanica morati doći na snimanje u 2 navrata. Za sudjelovanje ćete dobiti 5 eksperimentalnih sati.

Za detaljnije informacije, kao i za dogovor o terminima javite se na e-mail tajana.hodko@gmail.com.

Unaprijed zahvaljujem i nadam se vašem dolasku,

Dr.sc. Ivana Hromatko
Tajana Hodko
Filozofski fakultet Sveučilišta u ZagrebuIstraživanje stavova o radu - eksperimentalni sati


Dragi studenti,
i ovim putem vas pozivamo da nam pomognete u provođenju istraživanja s ciljem ispitivanja doživljaja i mišljenja zaposlenih ljudi o radnom životu općenito, te o poslovima na kojima su zaposleni. Vas molimo da upitnike podijelite osobama zaposlenima u Hrvatskoj, visoke stručne spreme i do 45 godina starosti, a zauzvrat nudimo po jedan eksperimentalni sat za svaka dva ispunjena upitnika.

Za sve dodatne informacije i preuzimanje upitnika pozivamo vas da se javite u sobu C-317 ili na e-mail adrese: ekulenov@ffzg.hr ili mruzojci@ffzg.hr. Hvala na pomoći i sudjelovanju! 

Darja Maslić Seršić, Eva Simona Kulenović & Mitja Ružojčić
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu