Novosti


1. Psihozij warm-up

08/03/2018

U utorak, 6. ožujka održan je 1. Psihozij warm-up na temu "Stres i Sagorijevanje na poslu".

U Drvu znanja interaktivnim predavanjem sudionicima je približena znanstvena i praktična strana stresa, a glavnu riječ u ovoj važnoj (i svima bliskoj) temi imale su dvije predavačice:

Prva predavačica, dr.sc. Anita Lauri Korajlija, docentica na Katedri za kliničku i zdravstvenu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2010. godine obranila je doktorsku dizertaciju s temom „Perfekcionizam i anksiozna osjetljivost kao rizični faktori za razvoj anksioznih smetnji: Kvantitativna i kvalitativna studija“. Tijekom studija bila je aktivna u klubu studenata psihologije te je 1997. postala predsjednica STUPa. Sudjeluje u radu Savjetovališta za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao koordinator Savjetovališta te kao savjetovatelj. Članica je međunarodnog udruženja za istraživanje stresa i anksioznosti te je predstavila znanstvenu stranu stresa - kako do njega dolazi i što čini našemu tijelu, koja je razlika između kratkoročnih i dugoročnih posljedica stresa i kako se efikasnije s njime nositi.

Druga predavačica bila je TV voditeljica Danielu Trbović. Rođena je u Karlovcu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a studij medicine  započela je u Zagrebu, ali je od njega ubrzo odustala i okrenula se novinarstvu. Voditeljstvom se počela baviti 90ih godina, a danas je jedna od najpoznatijih TV voditeljica i na glasu je kao najbritkija voditeljica HRT-a. Njenu karijeru obilježile su različite emisije, kao što su “Najslabija karika” i “Osmi kat”. Trenutačno vodi emisije “Dobro jutro Hrvatska” te “Žene povjerljivo. Kao osoba u vrlo stresnom novinarskom poslu, prikazala je kako izgleda svakodnevni stres te načine na koje se ona s njime suočava.

Psihozij, kongres studenata psihologije održava se od 18. do 20. svibnja2018. godine i prijave su otvorene!

Pridružite nam se na Psihoziju, kao i na 2. warm-up predavanju s novom temom u iščekivanju kongresa.

Facebook

Kontakt: psihozij.info@gmail.com

Project management radionica

08/06/2017

Ovu akademsku godinu Klub studenata psihologije odlučio je završiti izletom u realni sektor, pa smo tako prošloga petka za sve svoje članove organizirali radionicu na temu project managementa. Tom prilikom ugostili smo gospodina Alana Budaka koji nam je, kao certificirani project manager i voditelj ureda project managementa u tvrtki TIS Grupa d.o.o., pokušao približiti to, za neke od nas velom tajne obavijeno, zanimanje. U sklopu radionice predavač nam je rasvijetlio što je to projekt te što je to točno project manager (a što on nije), koje su njegove obaveze i kako ih obavlja, koje su tehnike project managementa i  zašto ljude nipošto nije poželjno nazivati resursima (bar dok nam ne okrenu leđa). Kroz zabavne i poučne aktivnosti polaznici su dobili priliku okušati se kao project manageri, sponzori i eksperti u raznim fazama razvoja projekta. Gospodin Budak cijelo vrijeme je s polaznicima dijelio svoje vlastito bogato iskustvo u cilju stvaranja realnih situacija i navođenja polaznika na razvijanje dobrih, kreativnih i pragmatičnih rješenja koja će im jednoga dana koristiti u praksi. U opuštenoj, ali dinamičnoj atmosferi i uz vodstvo izvrsnog predavača psiholozi su tako u svoj spektar znanja dodali i osnove project managementa koje će im zasigurno, barem ako je suditi po pričama o zgodama i nezgodama s klijentima i kolegama našega predavača, biti korisne neovisno o branši u kojoj će se nekad u budućnosti zaposliti.

Autor: Domagoj Blažević

Iskustvo s razmjene studenata

07/06/2017

U petom mjesecu ove godine provela sam prekrasnih tjedan dana u Innsbrucku, glavnom gradu austrijske pokrajine Tirol na razmjeni studenata psihologije. Ovo iskustvo provelo me kroz put od spontanog prijavljivanja na razmjenu sve do novih prijateljstava za koje je ova razmjena bila samo početak. Iako sam tek na prvoj godini studija, za što sam u početku bila sigurna da će mi biti minus u motivacijskom pismu pri prijavi, bila sam primljena! Ovo me automatski poguralo naprijed, dokazalo da nas ništa ne treba ograničavati, a mentalni set brucoša je u sekundi bio obrisan.
                Na razmjeni je sudjelovalo tridesetak studenata psihologije, većinom iz Europe, ali i iz svijeta (SAD, Kanada, Izrael), a iz Hrvatske smo išli Mario, koji studira psihologiju u Zadru i ja. Potpuno bez očekivanja što nas čeka, bili smo spremni za avanturu usred Alpa. U tih tjedan dana boravka u Austriji svaki dan bio nam je potpuno ispunjen organiziranim izletima i aktivnostima, druženjem s istomišljenicima, razmjenom iskustava studiranja iste znanosti u različitim dijelovima svijeta, smijehom, zabavom, muzikom. Smještaj su nam osigurali studenti – hostovi tako da smo iskusili i taj dio studentskog života u stanu s cimerima, ali i imali 'svoju' osobu za sve savjete i pitanja. Organizatori, studneti iz Innsbrucka, odradili su odličan posao. Vodili su nas na izlet u adrenalinski park u Alpama (gdje sam se silom prilike uspješno riješila straha od visine :D), na planinarenje u Alpe, na srednjovjekovnu večeru u obližnji gradić, u park u okolici skijaške skakaonice, na tradicionalni bavarski doručak (koji se sastoji od bijelih kobasica, pereca, slatkog senfa (!) i neizostavne pive, naravno). Osim toga, organizirali su i 'running dinner', što je večera u tri slijeda, organizirana tako da se svaki slijed jede kod drugog domaćina, a svaku večer smo imali neku drugu aktivnost, npr. pub kviz, pub bez kviza :D, organizirano druženje svih studenata uz rijeku Inn uz muziku (kada zatopli u Innsbrucku su organizirane ovakve večeri jer ima jako puno studenata u gradu i vlada skroz festivalska atmosfera) ili smo išli van u jedan od njihovih klubova. Sudjelovali smo i na radionicama vezanim uz psihologiju, na kojima smo mogli izmijeniti znanja i iskustva, ali i čuti o radu i istraživanjima studenata izlagača. Uz to, bila su nam omogućena i dva predavanja profesora psihologije sa Sveučilišta u Innsbrucku.

                Ova razmjena mi je bila odlično iskustvo i ostavilo je samo pozitivna sjećanja. Osim samog osjećaja hrabrosti koji ovako nešto ostavi na osobu nakon što potpuno mora izaći iz svoje komfort zone, još sam uvijek preplavljena osjećajem ogromnog zadovoljstva, sreće i ljubavi koju su mi pružili svi ljudi koje sam tamo upoznala. Osim toga, u samo tjedan dana stekla sam toliko novih iskustava i znanja, imala sam mogućnost boravka u prekrasnom alpskom gradiću i druženja s izvandrednim ljudima što mi je samo dalo poticaj i motivaciju nastaviti ići prema naprijed!

Autorica: Dora Petrović