Humanitarne aktivnosti


Budimo Adrian Mole


Mnogi su vjerojatno u svom djetinjstvu pročitali barem jednu knjigu o Adrianu Moleu. Neke je nasmijao, neke možda rastužio, ali nas je inspirirao. Pitate se kako? Najvjerniji obožavatelji našeg spomenutog Adriana znaju kako se on, između svih svojih aktivnosti i problema, družio sa starijim gospodinom Baxterom i ponešto naučio iz tog iskustva. Naša voditeljica humanitarne sekcije Lucija Fusić, inspirirana njegovim primjerom dobila je ideju za još jedan volonterski projekt koji su brojni naši studenti podržali. Svi znamo kako su stariji ljudi često puni mudrosti, ali jednostavno to nemaju kome prenijeti. Zato su naši volonteri odlučili spojiti ugodno s korisnim! U suradnji s Domom za starije i nemoćne Pešćenica STUP je organizirao projekt „Budimo Adrian Mole“. Dvadesetak volontera odlučilo se na darivanje najljepšeg poklona – svoga vremena i dobre volje. Nakon edukacijskih sastanaka na kojima su dobili neke korisne smjernice za rad sa starijim osobama volonterima su dodijeljeni korisnici doma koji su pristali na neformalna druženja s „današnjom mladeži“ i razmjenu iskustava. Druženja su se odvijala svaki tjedan kroz mjesec dana u prostorijama Doma te su se volonteri i korisnici dogovarali kako će ga provesti. Neki od njih šetali su vrtom u okružju doma, neki su u toplini sobe slušali o lijepim, ali i ružnim životnim pričama iz nekog drugog, davnog doba. No, nisu naši akteri samo pričali. Bilo je tu raznih društvenih igara, ali i doze najnovijih domskih tračeva.

Bilo je to iskustvo koje je volontere obogatilo na profesionalnom, ali i privatnom planu. Imali su priliku vježbati aktivno slušanje, primijeniti razna znanja iz razvojne psihologije i savjetovanja te otkriti je li rad sa starijim osobama  područje kojim se u životu žele baviti. Osim za psihološka znanja, bogatiji su i za nekoliko zrnaca korisnih životnih mudrosti. Dodatna potvrda da ovaj projekt nije bio uzaludan su pozitivne povratne informacije korisnika doma kojima je bilo drago da je netko odvojio vrijeme za njih.

Ovo je ukratko naša priča o tome kako smo na trenutak postali Adrian Mole.

Dina Kuhar../../Content/images/hhhhhhh.png

Kampanja „Mind the Mind ‒ to Combat the Stigma of Mental Disorders“


Što budući psiholozi rade kada ne volontiraju s djecom? Volontiraju s mladima! Tu mogućnost pruža nam EFPSA u sklopu svoje kampanje „Mind the Mind ‒ to Combat the Stigma of Mental Disorders“, čiji je cilj destigmatizacija psihičkih poremećaja. U sklopu kampanje studenti psihologije provode interaktivne radionice u osnovnim i srednjim školama, a ove godine planiramo ponuditi radionice i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Ne možemo tvrditi da su nam brojke statistički značajne, ali nama se sviđaju: kampanju u Zagrebu provodimo već treću godinu, educirana su 72 volontera, studenata Filozofskog fakulteta i Hrvatskih studija, u manje od mjesec dana proveli smo 10 radionica u dvije zagrebačke škole, a trenutno dogovaramo suradnju s još nekoliko škola ne samo u Zagrebu, već i u Jastrebarskom i Križevcima. Kampanja se također provodi u Rijeci i Osijeku, no naša želja je donijeti ju u svaku školu u Hrvatskoj pa potičemo volontere da posjete svoje škole u rodnom kraju.

Čemu toliki trud? Svaka četvrta osoba tijekom života oboljet će od psihičkog poremećaja i vjerojatno zaključiti da joj je život gotov. Dijagnoza psihičkog poremećaja dolazi ruku pod ruku sa stigmom, što često rezultira izolacijom osobe s poremećajem i sporijim oporavkom jer se osoba više ne bori samo s poremećajem, već i s društvenom osudom. Kao budući stručnjaci znamo da život nakon dijagnoze nije gotov i želimo o tome educirati širu populaciju kako bi mogli pružiti potporu oboljelima. ../../Content/images/WP_20170126_19_32_09_Pro_LI.png

Natječaj za dodjelu nagrade Vivant voluntarii


Otvoren je natječaj za dodjelu nagrade VIVANT VOLUNTARII - godišnje je nagrade koju dodjeljuje Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu najboljoj volonterki/volonteru redovnoj studentici/studentu preddiplomskog i diplomskog studija psihologije na Filozofskom fakultetu.

Nagrade se ove godine dodjeljuje prvi puta. Natječaj je otvoren do petka, 31. svibnja 2014., a prijave možete predati u tajništvu Odsjeka za psihologiju.

Pravilnik o dodjeli nagrade i Obrazac za prijavu možete vidjeti ovdje.Nanesi ruž za udrugu Puž!


STUP je u suradnji s L'Oréal Parisom odlučio organizirati radionice šminkanja za sve zainteresirane. Radionice će se održati 24., 25. i 26.3. od 11.00 – 13.00h u prostorijama Filozofskog fakulteta, pod stručnim vodstvom L'Oréal Paris vizažistica. Maksimalan broj polaznica po radionici je 8, što ukupno čini samo 24 mjesta za ovu lijepu humanitarnu akciju. Svaka polaznica će za svoje sudjelovanje dobiti i prigodni L'Oréal Paris poklon.

Cijena jedne radionice je 100 kn, a sav prikupljeni novac ide za udrugu PUŽ. Prijaviti se možete nastup@ffzg.hr, a u prijavi molimo naznačiti svoje ime i prezime, željeni datum radionice i kontakt telefon. Svakako možete i pokloniti bliskoj osobi mjesto na radionici prilikom čega nam u prijavi dostavite njezine podatke.

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život" (PUŽ) osnovana je 1995. godine s ciljem unapređenja kvalitete života te medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Od Od osnivanja PUŽ-a 1995. godine realizirali su brojne projekte i programe, poput stručno vođenog plivanja, terapeutskog jahanja i učenja tenisa za djecu. Organizirali su niz predavanja, sudjelovali na brojnim stručnim skupovima i seminarima, nastupali u medijima, surađivali s velikim brojem udruga i institucija vezanih za ovo područje. Sada trebaju i našu pomoć!

Veselimo se zajedničkom druženju i pomaganju!../../Content/images/aktivnosti_humanitarne-1.jpg

Ostale humanitarne aktivnosti


STUP je organizirao i razne akcije humanitarnog karaktera u koje su se rado uključili svi studenti i profesori Odsjeka za psihologiju. Istaknuli bismo skupljanje odjeće i igračaka za buvljak Udruge udomitelja Nada Ivanec i skupljanje novčanih sredstava za udruge gluhoslijepih osoba Dodir. U prosincu 2013. zajedničkim snagama Udruga roditelja djece s posebnim potrebama PUŽ i STUP su razveselili štićenike te udruge tako da su im omogućili sredstva za zanimljive rehabilitacijske radionice kuhanja koje ova udruga provodi.